Modern Werkenden kieswijzer 2021 versie 5

Kieswijzer voor Modern Werkenden

Roos Wouters Partij voor Modern Werkenden 14 Comments

Weet jij ook niet meer op welke partij je moet stemmen tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen? Hieronder vind je onze uitgebreidere analyses van een groot deel van de partijprogramma’s met daaronder hoe wij tot de uitkomst op de Modern Werkenden Meetalt zijn gekomen.

Onlangs hebben we als Werkvereniging onze Toekomstvisie: Zo willen Modern Werkenden leven, leren en werken naar alle Tweede Kamerleden en partijprogramma commissies verstuurd. In onze kieswijzer kijken wij in hoeverre deze partijprogramma’s inspelen op de behoeften van Modern Werkenden zoals jullie die in onze toekomstvisie hebben aangegeven.

Een Modern Werkenden ben je als jij zelfstandig professional bent en dat wil blijven. Of als je werknemer bent maar het niet ziet zitten, of het lukt je niet, om 40 jaar bij dezelfde baas te blijven. Wij durven de stelling aan dat er tussen de 3 en 4 miljoen Modern Werkenden zijn en dat dit aantal zal snel verder stijgen als gevolg van de Corona crisis.

Uit onze enquetes blijkt dat de behoefte van Modern kort samengevat hierop neer komen:

1. Modern Werkenden willen beter vertegenwoordigd en gehoord worden;
2. Modern Werkenden willen meer ruimte en vrijheid voor zelfstandig ondernemerschap en het combineren van werkvormen;
3. Modern Werkenden willen minder regels en meer handhaving op slecht werk- en opdrachtgeverschap;
4. Modern Werkenden willen geen verplichting maar wel toegang tot AOV en pensioen op vrijwillige basis;
5. Modern Werkenden willen meer autonomie voor alle werkenden;
6. Modern Werkenden willen arbeidsvorm neutrale bestaanszekerheid voor alle werkenden.

We hebben de onderstaande partijprogramma’s nauwkeurig bestudeert om inzichtelijk te maken in hoeverre de partijprogramma’s op jullie wensen en behoeften inspelen.

Partijprogramma’s langs de Modern Werkenden Meetlat

Hieronder vind je de linkjes naar onze bevindingen over de verschillende partijprogramma’s en de scores op de Modern Werkenden Meetlat.

D66 langs de Modern Werkenden Meetlat
GroenLinks langs de Modern Werkenden Meetlat
Volt langs de Modern Werkenden Meelat
SP langs de Modern Werkenden Meetlat
PvdA langs de Modern Werkenden Meetlat
VVD langs de Modern Werkenden Meetlat
CDA langs de Modern Werkenden Meetlat
PvdD langs de de Modern Werkenden Meetlat
BIJ1 langs de Modern Werkenden Meetlat
Piratenpartij langs de Modern Werkenden Meetlat

Ben jij al deelnemer van de Werkvereniging?

De belangen van werkenden worden tot nu toe vertegenwoordigd door de traditionele werkgevers-, werknemers- en freelanceorganisaties. Blijf je in een van die vakjes dan ondervind je weinig problemen maar combineer of wissel je van vakje dan blijkt het sociale-zekerheidsstelsel daar niet op ingericht.

Juist op een flexibele arbeidsmarkt in crisistijd is het van belang dat alle werkenden flexibel en weerbaar zijn. Het is dan ook hoogtijd dat onze huidige structuren en voorzieningen zich op de wend- en weerbaarheid van alle werkenden richten. Daar zet de Werkvereniging zich voor in!

Steun ons en wordt deelnemer voor maar 30 euro per jaar!

Comments 14

1. Hoi Roos c.s.,

Leuk en aardig al die vinkjes bij D66, maar de praktijk met Koolmees was de afgelopen jaren wel anders.
    M.b.t.
    1. Modern Werkenden willen beter vertegenwoordigd en gehoord worden;
    2. Modern Werkenden willen meer ruimte en vrijheid voor zelfstandig ondernemerschap en het combineren van werkvormen;
    5. Modern Werkenden willen meer autonomie voor alle werkenden;
    heeft Koolmees c.s. NIET THUIS gegeven.
    Met andere woorden: leuke verkiezingsretoriek nu, maar was tot heden eerder de firma List&Bedrog’66.

Author
  2. Ik mis de SGP 😀. Uiteraard wel héél christelijk, maar over het algemeen ook heel erg pro ondernemers…

Dag Bert,
      Dank voor je opmerking, na BIJ1 ga ik dat programma langs de meetlat leggen 🙂
      Nog even geduld

3. Handig dit maar jeetje, als ik de meetlatten tot nu lees dan vraag ik me af of er straks wel echt iets te kiezen is of dat het een soort half zachte keuze wordt (tussen de 2 minst erge ;).

De verheerlijking van het vaste contract snap ik echt niet. Ik ken genoeg mensen die het gevoel hebben dat ze in een ‘gouden kooi’ vastzitten. Omdat het nog maar zoveel jaar is tot aan pensioen ‘en weet je wat het kost als ik nu’… En dat is dan als je bij een werkgever zit die zekerheid biedt. En waarom is het ziekteverzuim binnen veel organisaties hoog? Omdat werknemers zo heerlijk op hun plek zitten en dag in dag uit genieten van de zekerheid van een vast contract? Ik houd van de vrijheid, de wisselende opdrachtgevers, het experimenteren én het nemen van ruimte als ik dat nodig heb. Dat laatste kost geld maar zorgt er ook voor dat ik fris en fruitig blijf. En ja, pensioen vind ik belangrijk dus daar bouw ik zelf een potje voor op, verder betaal ik graag (soort van) belasting omdat ik het belangrijk vind dat we bepaalde voorzieningen met en voor elkaar in stand houden.

Ik gun iedereen de werkvorm en zekerheid die het beste bij hem/haar past. Gun dat mij als ZZP-er dan ook.

Dus dat 🙂

4. Alleen maar over links beoordeeld? Ik vind het veel interessanter om een verantwoorde keuze over rechts te maken.

Beste Cees,
      De andere partijprogramma’s zullen snel volgen, dus rechts leggen we ook zeker langs de meetlat alleen waren D66 en daarna de linkse partijen eerder met het presenteren van hun partijprogramma’s.