‘Te veel denkbeelden over zzp’ers en hun rol op de arbeidsmarkt zijn niet gebaseerd op feiten, maar op aannames en meningen’, zo begint het rapport dat het onafhankelijke kennisplatform ZiPconomy in opdracht van ONL en HeadFirst Group heeft opgesteld. Dit heeft ook volgens hen veel invloed op het politiekmaatschappelijke debat over de toekomst van de zzp’er op de arbeidsmarkt. Met dit rapport zetten zij waardevolle feiten, cijfers en inzichten over de zzp’er op een rij. Met als doel de heterogeniteit en diversiteit van de doelgroep in kaart brengen en het publieke debat over de arbeidsmarkt naar een hoger niveau tillen.
Hieronder lichte wij er vast een onderwerp uit omdat hier veel om te doen is en er veel fabels rond gaan:
DeZelfstandigenaftrek
Het kabinet Rutte III is begonnen met de beperking van de zelfstandigenaftrek om het fiscale verschil tussen werknemers en zelfstandig ondernemers te verminderen. Welk effect dit heeft en op wie, is nog maar de vraag.
Het is belangrijk om te weten dat ongeveer de helft van alle zelfstandigen zonder personeel geen gebruik maakt van de zelfstandigenaftrek. Zij halen het urencriterium niet, verdienen te weinig of hebben als directeur-grootaandeelhouder dga geen recht op zelfstandigenaftrek.
Daarnaast hebben ook zelfstandigen die producten verkopen of voor particulieren werken recht op zelfstandigenaftrek. Ook voor hen is de regeling versobert, terwijl zij niet concurreren met werknemers op de arbeidsmarkt. Tot slot is het van belang te realiseren dat de zelfstandigenaftrek een vast bedrag is. Daardoor heeft de inperking veel meer impact op zelfstandigen met een laag tot modaal inkomen, dan zzp’ers met een hoog inkomen.
We beloven dat heel wat misvattingen over zzp’ers na het lezen van dit rapport verleden tijd zijn. Zo blijkt uit jet onderzoek dat er zeker kwetsbare zelfstandigen zijn, maar dat hun aantal de afgelopen jaren sterk is afgenomen.
Comments 1
0. Helemaal mee eens dat zelfstandigenaftrek juist een goed middel is omdat het vooralzelfstandigen helpt met een laag tot modaal inkomen.
1. Zelfstandigen die het urencriterium niet halen worden door onze fiscus (nog) niet gerekend tot de groep eenmanszaken waar de zelfstandigenaftrek voor geldt. Je kunt naast je werk of school of AOW uiteraard toch geld verdienen zonder in loondienst te zijn. Ook de baanlozen die wat verdienen maar (nog) niet voldoen aan het urencriterium worden door de overheid niet tot de groep zelfstandigen gerekend. Misschien moeten we voor de laatste groep een andere term voor verzinnen: WWLI Weinig Werk Laag Inkomen, maar jullie kunnen vast iets beters verzinnen.
(Ik was eenmanszaak maar had wel een werknemer in dienst en behoorde daardoor wel tot de groep die zelfstandigenaftrek kreeg. Je hoeft dus niet persé zonder personeel te opereren om zelfstandigenaftrek te krijgen. Het gaat om de rechtsvorm.)
2. Zelfstandigen die voor particulieren werken of producten verkopen kunnen concurreren met werknemers die anders dit werk in loondienst voor een werkgever zouden doen. Ik kan een zelfstandige hovenier inhuren of een hovenier die geen personeel in dienst vindt. Ik kan de schep bij het tuincentrum kopen of online van een eenmanszaak. Maar er is toch niets mis met concurrentie? Werknemers bij werkgevers hebben een voordelige pensioenopbouw, ww-uitkering, inkoopvoordeel door schaalgrootte etc. Ik zie de zelfstandigenaftrek niet als onterechte subsidie.