HermancePhotography Karina 22

Karina’s verhaal: “Faciliteer vrijheid, laat mensen groeien”

Eileen Blogs Leave a Comment

Zou je niet liever in vaste dienst willen werken? Het antwoord van de gemiddelde Modern Werkende is steevast: “absoluut niet.” En hoewel de redenen variëren, is het vooral de vrijheid om zelf je werk – en dus je leven – in te richten een terugkerend thema. Helaas is de huidige arbeidsmarkt niet voorbereid op zoveel hunkering naar vrijheid en zien velen het vaste contract nog steeds als heilige graal. Dit terwijl de ruim 4 miljoen Modern Werkenden al langer laten zien dat het ook anders kan. Vanuit al die verschillende posities kijkt iedereen anders naar de arbeidsmarkt en hoe deze eruit moet zien. Hoe? We vragen het aan onze achterban. Hoe vormt hun verhaal het perspectief?
Fotografie: Hermance van Dijk Photography

Wat is jouw grootste geluk wat betreft modern werken?

“In de categorie groot klein geluk: geen wekker hoeven zetten en uit mezelf om half 9 wakker worden (tenzij afspraken). En als ouwe Macfan mijn eigen automatisering kopen en installeren, waardoor alles met elkaar werkt. Ik moest laatst voor een opdrachtgever op hun laptop werken en ik heb gehuild van frustratie.

Mijn grootste geluk is dat ik mijn eigen werk en opdrachtgevers kan kiezen en dat de kwaliteit van het werk zo hoog mag zijn als ik wil. Ik werk sinds mijn 17e, dat is inmiddels ruim 35 jaar geleden. Daarvan heb ik 6 of 7 jaar in loondienst gewerkt bij 3 bedrijven en iedere keer eindigde ik overspannen van de politiek en de pesterijen. Ik functioneer niet in constructies waar inhoud ondergeschikt is aan spelletjes, waar zeeën van tijd verloren gaan in vergaderingen die e-mails hadden kunnen zijn. Sinds 1999 ben ik freelancer en dat past.”

Sluit je aan


Veranderen doen we samen. Sluit je aan bij de Werkvereniging en draag bij aan de arbeidsmarkt van morgen!

Hoe geef je je jouw toekomst vorm als Modern Werkende? 

“Mijn vak is schrijven, mijn specialisme is ICT en digitalisering. Dat betekent bijblijven door veel te lezen en door specialisten te interviewen. ik schrijf graag over nieuwe ontwikkelingen, dat dwingt me mijn kennis te verdiepen.”

Wat heb je zien veranderen in de houding tegenover modern werken?

“Een aantal jaren geleden vroeg ik een minister waarom start-ups de hemel in worden geprezen door zijn departement, terwijl freelancers en eenpitters op alle fronten werden ontmoedigd. Hij zei: ‘Omdat zzp-ers niet innoveren. Die doen werk dat er al is.’ Dan ben je toch uitgepraat?“

Hoe zou jij de perfecte arbeidsmarkt inrichten? 

“Begin met het afschaffen van de ambtelijke term zzp-ers. Zelfstandige zonder personeel is een waardeoordeel uit een hele oude doos. Wat maakt het uit hoe mensen hun geld verdienen, zolang het legaal is? Faciliteer die vrijheid, laat mensen groeien. Doe het voor mijn part naast een basisinkomen.”

Wat wil je meegeven aan je collega Modern Werkenden?

“Wees fier op je vak en geef geld en/of tijd aan de Werkvereniging.”

Waarom vind je de Werkvereniging de juiste partij om Modern Werkenden te vertegenwoordigen?

“In alles wat ik van jullie meekrijg lees ik bevlogenheid, compassie, kennis van zaken. Dat vind ik mooi.”

brooke cagle g1Kr4Ozfoac unsplash

Ook je verhaal delen?

Laat het ons weten!

Hoe meer verhalen we verzamelen, hoe meer duidelijk wordt waar de behoefte, het geluk en de doelen van de Modern Werkenden zitten. Dat is handig voor ons om mee te nemen in onze strijd voor een eerlijkere arbeidsmarkt, maar jouw evaring werkt ook als inspiratie voor je collega Modern Werkenden. Welke uitdaging of geluk je ook tegenkomt, samen staan we sterker!

In contact komen met een van onze leden naar aanleiding van een verhaal? Mag je ons gerust laten weten. We verbinden graag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *