Uit onderzoek van de Werkvereniging onder Modern Werkenden is gebleken dat er veel vragen zijn ten aanzien van het organiseren van de oudedagvoorziening. Daarom hebben we een themabijeenkomst georganiseerd waarin de vragen die er leven met een aantal experts zijn behandeld. Hieronder lees je een verslag van deze bijeenkomst.
Belangrijkste adviezen die naar voren kwamen:
- Begin op tijd met beleggen en/of sparen voor je pensioen.
- Je kan het geld het beste spreiden. In een huis, beleggen en pensioensparen.
- Let goed op de kosten van banken. Deze kunnen enorm verschillen.
- Mocht je advies nodig hebben, gebruik dan een financiële planner en geen adviseur van een bank.
- Als een bank allerlei bezoeken, telefonische consulten etc. biedt dan weet je dat ze veel kosten rekenen want uiteindelijk moet dat allemaal betaald worden.
- Ook alle kleine potjes van pensioenen kun je het beste zo behouden (en dus niet afkopen).
- Zorg altijd dat je direct beschikbaar geld hebt voor onverwachte omstandigheden of tijdelijk geen werk hebt, dit kan door te beleggen, ga pensioensparen met het geld dat je niet direct nodig hebt. Dit is fiscaal aantrekkelijker.
- Let wel: Beleggen doe je altijd voor de lange termijn. Dus zorg dat je een ander potje opzij hebt staan voor acute nood.
- Kijk liever naar wat je netto aan inkomen en pensioen hebt dan naar bruto. Dat kan nogal verschillen, door andere belastingregels voor en na de AOW-leeftijd. Er zijn websites voor die dat kunnen berekenen.
- Pensioensparen met fiscaal voordeel levert gemiddeld zo’n 50% meer op dan zonder fiscaal voordeel
Als Werkvereniging kunnen we in twee zaken helpen. Enerzijds door een ander geluid te laten horen vanuit de Modern Werkenden en hun wensen. Anderzijds door onze deelnemers online te helpen met tips en referenties van Modern Werkenden over adviseurs en oplossingen die voor hen goed gewerkt hebben.
Verslag van de bijeenkomst:
Na een voorstel ronde van de aanwezigen las Pierre Spaninks een column voor.
Hierbij de tekst van deze column. of bekijk het filmpje
Aanwezigen experts die het anders doen en daarmee proberen beter te voorzien in de behoeften van de modern werkenden waren:
Martijn Rozemuller van www.thinketfs.nl, om toegankelijk en meer zelfstandig te kunnen beleggen.
Sjaak Zonneveld van https://brightpensioen.nl/, een coöperatie voor pensioensparen.
Een eerste discussie ontstond over het feit dat je bij geen werk of bij pensioen, eerst je eigen vermogen moet ‘opeten’. Dit geldt sinds 2016 niet meer voor lijfrentes en banksparen (mits je in elk van de drie voorafgaande jaren iets op deze rekeningen hebt gestort) maar wel voor overige potjes.
Tijdens de voorstelronden kwamen van aanwezigen vragen naar voren als:
- Niemand heeft meer 1 pensioen, dus hoe los je dat nu op met al die kleine potjes die waarschijnlijk meer kosten dan opleveren?
- Waarom durven mensen wel in cryptocurrencies te handelen en niet te beleggen in aandelen? Het gevoel van heft in eigen handen.
Martijn Rozemuller legt uit wat Think ETF’s doet om het beleggen mogelijk te maken:
- Veel beleggingsproducten zijn veel te duur en worden vaak ook ingezet op een kleine groep bedrijven. Daar brengen zij verandering in.
- Om aan te kunnen sluiten bij Think ETF’s heb je wel een effectenrekening van een bank nodig. Let op dat daar veel prijsverschillen in kunnen zitten. Bij Binck wordt het bijvoorbeeld gemaximaliseerd tot 360 euro
- Think ETF’s heeft een 14-tal producten op de beurs die worden beheerd door Think ETF’s maar die ieder een heel groot aantal aandelen hebben. Daarmee spreidt je dus het risico wat belangrijk is bij beleggen.
- Het verschil met BrandNewday is dat je daar wel klant wordt maar bij Think ETF’s niet, daarvoor open je een rekening bij een Bank of broker.
- Kleine bedragen beleggen is zeker mogelijk alleen is het wel verstandig om een looptijd van minimaal 10 jaar te nemen om een positief rendement te krijgen. Je kunt ten alle tijden je aandelenverkopen maar dan is niet gezegd dat je een hoog rendement hebt, dat ligt aan de tijd van inleg en wanneer je het geld onttrekt.
- Er zijn geen boetes maar wel kosten voor de transactie van de bank. Die zijn niet hoog.
We merken op dat het vertrouwen in beleggen heel laag is en dat er ook in de financiële sector zo weinig vertrouwen is en onduidelijkheid, dat de meeste mensen het geld maar op een bankrekening laten staan.
Sjaak Zonneveld van BrightPensioen legt uit wat zij doen:
- BrightPensioen is een Social Enterprise, opgericht door zzp’ ers omdat ze zelf geen goede pensioenoplossing voor zelfstandigen konden vinden.
- BrightPensioen werkt met een coöperatief model. Deelnemers worden mede-eigenaar en BrightPensioen wordt op deze manier eigendom van de deelnemers.
- BrightPensioen is de enige aanbieder die geen geld verdient aan het vermogen van hun deelnemers maar aan een separaat lidmaatschap. Daardoor hou je meer pensioen over.
- Totdat er € 3.000 in je potje zit is het lidmaatschap gratis, daarna betaal je € 210 per jaar wordt er tegen kostprijs belegd.
- Er wordt 100% duurzaam belegd in een lifecycle fonds (met onder andere ETF’s van Think). Dat betekent dat richting je pensioendatum het risico wordt afgebouwd.
- Je kunt voor 1 lidmaatschap een rekening openen voor fiscaal vriendelijke opbouw en een rekening om vrij te beleggen.
- Voor het berekenen van je pensioen kun je de pensioenindicator gebruiken, voor het berekenen van je fiscale jaarruimte de jaarruimte-tool.
Tot slot bespraken we nog ZZP Pensioen (beleggen in life cycle fonds) en WeAreSure (combinatie van sparen voor pensioenen maar daarin zit geen fiscaal voordeel verwerkt)
Uit de onderzoeken van de Werkvereniging bleken nog twee belangrijke dingen:
- Wat doe je met het geld voor je pensioen? Vrijwel iedereen heeft het gewoon op de bank staan;
- Hoe zou je het liefste geld opzijzetten? Wanneer het mij uitkomt.
- Op de vraag of je wilt dat je verzekering kunt kiezen zodat ze mee kunnen buiten zegt 90% ja.