De Werkvereniging zet zich in om de arbeidsmarkt te moderniseren zodat alle werkenden, ongeacht hun contractvorm, een gezonde balans vinden tussen flexibiliteit en zekerheid.
Een snel groeiende groep mensen werkt tegenwoordig afwisselend als werknemer, zelfstandig ondernemer, opdrachtgever, hybride werkend of via uitzend, interim en payroll constructies. Helaas spelen de huidige structuren en voorzieningen hier nog onvoldoende op in. Daarom organiseert de Werkvereniging ‘Het Festival voor Modern Werkenden: Samen voor onze eigen alternatieve oplossingen’, dat plaatsvindt op vrijdag 29 maart bij het nieuwe Meeting Plaza in Utrecht.
Tijdens dit festival vinden er lezingen, workshops en ontmoetingen plaats over moderne vormen van welzijn en welvaart. Organisaties en dienstverleners als het Broodfonds, Bright Pensioen, Common Easy, Sure maar ook Personal Pay en Sparq 360 verzorgen informatieve proeverijen om je te helpen bij het vinden van jouw ideale balans tussen duurzame flexibiliteit en zekerheid. Blijf op de hoogte of meld je direct aan via onze festivalpagina!
Omdat we het als Werkvereniging belangrijk vinden dat er haast gemaakt wordt bij het vormgeven van een moderne en duurzame arbeidsmarkt, hebben we ook een aantal vernieuwers gevraagd om schriftelijk adviezen en oplossingsrichtingen aan te dragen. Deze zullen we bundelen en voorafgaand aan het Festival online presenteren. Op deze manier willen we Modern Werkenden informeren en inspireren maar ook hopen we opleidingsfondsen, politici, verzekeringsmaatschappijen, hypotheekverstrekkers en pensioenfondsen te prikkelen om de Modern Werkenden centraal te gaan stellen. Zo willen we een beweging in gang brengen die de modernisering van de arbeidsmarkt versnelt. Doe jij met ons mee?
Om je een voorproefje te geven van de adviezen en oplossingsrichtingen vind je hier een blog over Modern Recht van onze opjutter* Sascha Janssen – advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht, de Wet DBA (de zzp’er) en Pensioen- en Verbintenissenrecht:
Onze arbeidsmarkt verdient een 21e eeuwse visie en dito regelgeving
Sascha constateert in deze blog dat onze manier van werken en de behoeftes van (modern) werkenden de afgelopen circa 15 jaar aanzienlijk veranderd zijn, maar dat passende regelgeving hieromtrent hopeloos uitblijft. Sascha geeft vervolgens aan wat er volgens haar nodig is om de regelgeving omtrent arbeid wel aan te doen sluiten op de behoeften van de 21e eeuw.
De volgende vernieuwers zullen ons van hun adviezen en oplossingsrichtingen voorzien:
- Roos Wouters (aanjager Werkvereniging): Moderne balans duurzame flexibiliteit en zekerheid
- Richard Lamb (TrendStrateeg TrendWatcher.com): Moderne arbeidsmarkt
- Ronald van den Hoff (auteur Society3.0 en oprichter van Seats2meet.com): Moderne economie
- Pierre Spaninks (ZZP-expert): Modern leven
- Sascha Janssen (advocaat arbeidsrecht): Modern recht
- Sjaak Zonneveld (Bright pensioen): Modern pensioen
- Fedde Monsma (auteur poldermodel 3.0): Moderne arbeidsverhoudingen
- Saskia Nijs (innovatie expert werken & technologie): Moderne technologie
- Gert Askens (CEO Sparq 360): Moderne organisaties
- Michel Schaft (We Are Sure): Moderne solidariteit
We wensen je veel lees plezier en inspiratie!
*Andere verenigingen hebben een voorzitter en een Raad van Advies, maar wij hebben een aanjager en enthousiaste opjutters. Want zoals Jan Schaefer zei: “In gelul kan je niet wonen.”
*De Werkvereniging heeft geen commerciële belangen, we verkopen geen verzekeringen, producten of aandelen. Ook verstrekken wij persoonsgegevens nooit aan derden.
Welvaart: Wat ons is opgevallen
Opjutter Pierre Spaninks attendeert je graag op een artikel van ZiPconomy.nl: ‘Bemiddelaars moeten zich zorgen maken over de platformeconomie’
De online arbeidsmarkt voor hoogopgeleide kenniswerkers groeit elk jaar met 30 procent. Volgens Greetje Corporaal (Universiteit van Oxford) moeten intermediairs, brokers en uitzenders zich zorgen maken.
Opjutter Stef Witteveen merkt op dat de vraag van Greetje Corporaal zou moeten zijn hoe er ruimte gegeven kan worden aan nieuwe innovatieve werkvormen in plaats van hoe deze met nieuwe wetgeving onder controle te krijgen of de nek om te draaien.
Hij wijst op het bericht van een Amsterdamse marketingbureau dat een paar maanden per jaar vanuit Bali werkt en in die periode de hoogste omzet behaalt.
“Ook dit zijn Modern Werkenden die vermoedelijk eerst te horen kregen dat het onmogelijk of onverstandig zou zijn om op Bali te gaan werken. Maar ze hebben het toch gedaan. Deze Modern Werkenden doen gewoon wat lang voor onmogelijk of onverstandig werd gehouden…zonder daarvoor toestemming te vragen” aldus Steff.
Welzijn: Wat ons is opgevallen
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er duurzaam werk is en blijft voor iedereen die wil en kan werken? En dat er niet steeds grotere groepen mensen buiten de arbeidsmarkt en maatschappij komen te staan? Hoe richten we de toekomst van werk zo in, zodat basale menselijke waarden en behoeften optimaal tot hun recht komen?
Opjutter Saskia Nijs wijst je graag op het artikel Werk voor iedereen van Marieke Stolp dat dit vraagstuk onder de loep neemt: de basisbehoeften van de mens, de rol en waarde van werk, de (gevolgen van de) participatiewet, experimenten met en voorstellen voor de basisbaan en een parallelle arbeidsmarkt. Waarbij de achterliggende motivatie telkens is: Hoe creëren we een samenleving waarin iedereen mee mag en kan doen, ook door middel van werk.